Castelul din Carpati-Jules Verne

Castelul din Carpati-Jules Verne

Ma gandeam ca n-am mai citit de mult timp Jules Verne si ca de fapt, n-am citit prea multe de Jules Verne.
Am gasit „Castelul din Carpati” prin fisiere si am zis „De ce nu?”.

Ultima carte pe care am citit-o de Jules Verne a fost „Ocolul Pamantului in 80 de zile” si chiar mi-a placut, insa „Castelul din Carpati” nu mi-a mai placut atat de mult.
Povestea a fost destul de simpla: Castelul apartinea familiei Gorj ai carei membrii se credeau toti decedati, insa intr-o zi apare fum de pe hornul castelului si intregul orasel de la baza lui intra in panica luandu-l drept locuit de fantome. Reusesc doi dintre ei sa faca o expeditie pana acolo insa se intorc si mai speriati .
Doi calatori insa se nimeresc trecand prin sat si afla povestea . Cand afla insa numele presupusului proprietar , Radu de Gorj, Francisc isi aminteste povestea a ceea ce patise: ramane orfan la 21 de ani, se plimba prin lume o perioada si ajunge sa ramana in Italia fiind indragostit de Stilla o cantareata de opera. Aici ramane 5 ani, timp in care Stilla devine tot mai speriata de un spectator de-al ei ce sta intr-o loja inchisa astfel incat nu i se poate vedea niciodata chipul. Francisc o convinge sa se casatoreasca cu el si sa renunte la scena, insa in ultimul ei act loja se deschide iar ea face un atac si moare. „Spectatorul secret” era nimeni altul decat Radu de Gorj, mare iubitor de muzica. De aici Francisc ramane solitar cativa ani, iar in prima lui calatorie dupa aceasta perioada nimereste in satul de la poalele Castelului din Carpati.

Hotaraste sa plece fara sa ia nici o actiune insa pe drum i se pare ca o vede pe Stilla langa castel si se duce sa o caute. Ajunge sa fie intemnitat intr-una din camera, dar reuseste sa scape rupand dintr-o usa. Astfel afla ca era intr-adevar locuit Castelul din Carpati de carte Radu de Gorj si un personaj cuidat ce statea mereu in preajma lui si ca planul lui Radu de Gorj este sa distruga castelul atunci cand ostirea din Alba Iulia va veni sa cerceteze castelul (Prietenul lui Francisc a dat alarma.).
In incercarea de a o gasi pe Stilla, Francisc intra in camera lui Radu si il gaseste acolo cu imaginea ei in fata si muzica ei in fundal. Totul era o iluzie creata de cel ce statea cu Radu folosind o oglinda si un megafon.

Cladirea explodeaza , iar Francisc e salvat.

O buna parte a romanului cuprinde descrieri despre Romania si obiceiurile romanesti. Sunt convinsa ca pentru un strain sunt lucruri fascinante, pentru cei ce le stiu deja atentia se concentreaza pe poveste mai mult si cartea isi mai pierde un pic din farmec.

As vrea sa citesc carti mai cunoscute de Jules Verne : „De la Pamant la Luna”,” Cinci saptamani in balon”, „20000 de leghe sub mari”. Sper ca sunt cunoscute cu motiv.

Reclame

2 responses to this post.

  1. Posted by Ioana Georgiana on 17/07/2014 at 1:07 pm

    Este foarte frumos referatul.Chiar te pricepi.Daca iti plac cartile Jules Verne iti recomand si Cèsar Cascabel si Steaua Sudului.Sunt niste carti minunate care te tin cu sufletul la gura la fiecare pagina.Merita sa le citesti !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: