Imparatul mustelor – William Golding

Imparatul mustelor – William Golding

Am tot auzit vorbindu-se de „Imparatul mustelor” si m-am hotarat sa il citesc.
Mi s-a parut interesanta povestea la inceput: copii naufragiati pe o insula, insa personajul „principal” mi-a dat de gandit. Nu parea „eroul” sau chiar „personajul principal”. Ralph parea chiar ciudatel, in aer.

Povestea se refera la cum se descurca pustii pe aceasta insula. Gasind o scoica mare, Ralph este considerat conducatorul grupului . Convoca intalniri sufland din scoica si propune crearea unui foc ce trebuie tinut mereu aprins pentru salvare.

Un alt doritor de a fi conducator este Jack ce ii are pe baietii de la cor „sub stapanire”.
De-a lungul timpului insa apar divergente, se stinge focul cand trece un vapor pe acolo, se duc la vanat si sunt cruzi si altele.

Cartea nu mi-a placut. Nu mi-a placut pentru ca in final grupul lui Jack devine foarte violent, ajungand sa omoare doi dintre copii din „jocurile” lor, iar mai apoi, avandu-i pe toti in grupul sau, Jack porneste in cautarea lui Ralph pentru al omora. Incercand sa il scoata afara cu foc, reuseste sa dea foc la intreaga padure si exact cand Ralph este cat pe ce sa fie prins si omorat de acesti copii, vine o barca de salvare.

Nu ma asteptam sa fie asa cartea, mai ales ca era cu copii. Nu stiu ce a fost in mintea autorului, nu spune cat timp a trecut de cand erau naufragiati pe insula, insa nu cred ca o astfel de situatie poate fi aproape de realitate. Nu cred ca un copil poate da dovada de atata cruzime.

Anunțuri

2 responses to this post.

  1. Posted by Corina on 22/12/2013 at 2:02 am

    nu ai prins esenta si subintelesul cartii. cartea face referire la societatea noastra. acei copii, suntem noi de fapt si insula este societatea in care traim

    Răspunde

  2. Recomand aceasta carte 100%. Face referire la natura umana, la puterea ei de autodistrugere. Poate fi privita in antiteza cu „Robinson Crusoe”, unde omul se dezvolta, creste, invata, in timp de personajele din „Imparatul mustelor” decad, regreseaza la stadiul de salbatici. Golding a fost un vizionar si nu deageaba a fost laureat al premiul Nobel pentru literatura.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: